jump to navigation

Clase de luminozitate aprilie 11, 2010

Posted by EvolutieStelara in Evolutie Stelara.
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
trackback

Am văzut în enunţurile anterioare cum stelele se disting prin spectrul lor (deci prin temperatură). Să ne amintim tipul de clasificare:

O, B, A, F, G, K, M, R, N, S

Majusculele desemnează deopotrivă stele de temperaturi ridicate cât şi de temperaturi scăzute. Secvenţa porneşte de la stelele albastre, fierbinţi (de la O la A) şi merge până la cele roşii şi reci (tipurile K, M şi L). Pe lângă acestea mai sunt şi stele rare fierbinţi, stele Wolf-Rayet (clasele WC şi WN), stele care explodează (Q) şi stele atipice (P). Tipurile R, N şi S se suprapun peste clasa M, prin urmare clasele R şi N au fost reclasificate ca stele de tip C, litera C reprezentând existenţa carbonului în compoziţia stelei. Recent a fost introdusă o nouă clasă – L. Această ultimă categorie desemnează stele cu o temperatură foarte scăzută: 1900-1500 K. Mulţi astronomi sunt de părere că aceste stele sunt de fapt piticele brune. Mai departe tipurile spectrale sunt împărţite în zece clase spectrale începând de la 0 până la 9. Spre exemplu steaua A1 din clasa A este mai fierbinte decât steaua A8 din aceeaşi clasă, dar în acelaşi timp aceasta din urmă este mai fierbinte decât o stea din clasa F0. În continuare, prefixe şi sufixe pot ilustra trăsături diferite :

e – stea cu linii de emisie în spectru (câteodată desemnat şi prin  f  la câteva

stele de tip O);

m – linii din spectru ce marchează prezenţa metalelor;

p – spectru atipic;

v – spectru variabil;

q – o stea cu deplasare spre roşu sau spre albastru (ex. Stelele din P Cygni).

Uneori când ne referim la stelele din categoriile O, A, şi B câteodată vom spune stele tinere (early-type stars) în timp ce stelele mai reci K, M,L, C, şi S vor fi denumite ca stele-târzii (later-type stars). Stelele F şi G sunt numite stele-intermediare (intermediate-type stars). Soarele fiind o stea de tip G2, spectrul său este dominat de linii de calciu şi fier.

În final stelele pot fi clasificate în funcţie de luminozitate, ceea ce este în strânsă legătură cu strălucirea intrinsecă. Astfel avem:I.      Supergigante I

→ I a  supergigantă strălucitoare;

→ I b supergigantă mai puţin strălucitoare;

II.    Gigante strălucitoare;

III.   Gigante;

IV.   Subgigante;

V.    Pitice;

VI.   Subpitice;

VII. Pitice albe.

Regăsim următoarele exemple de clasificare:

Boötes (Arcturus) K2IIIp;

β Orionis (Rigel) B8Ia;

α Auriqae (Capella) G8III;

P Cygni B1Ia peq;

Soarele G2V.

Aşa cum am mai spus, clasificarea este bazată pe detecţia liniilor de absorbţie, ceea ce la rândul lor depind de temperatura din atmosfera stelei. Prin urmare clasificarea se bazează pe detecţia anumitor elemente din compoziţia stelei, ajutându-ne să determinăm temperatura unei stele.

Galaxia noastră nu este ceea ce pare! O privire spre cerul nopţii ne face să credem că pe cer sunt mai multe stele de tip O sau B, câteva de tip K şi poate mai multe de tip M. Lucrurile stau totuşi diferit. Astfel, peste 72% din stelele galaxiei noastre sunt stele pale, reci, de tip M. Cele strălucitoare şi fierbinţi de tip O sunt în cantitate mai mică de 0,005%. Pentru fiecare stea de tip O sunt aproximativ 1,7 milioane de stele de tip M!

Comentarii»

No comments yet — be the first.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: